PAAVON PARHAAT

HÖYRYVETURIT

Home
RADAN KUNNOSTUS
HÖYRYVETURIT
YMPÄRISTÖÄNI
KUVIANI
PARHAAT
NASTIN TARINOITA
KLIKKAA

Veturikuvia.

Retkeillessäni lomalla Suomessa, minulla oli ilo ja onni tutustua höyryveturiin. Kiitos siitä lankeaa Erik Lemströmmille ja Mr "Höyryveturille" Tapani Laaksomiehelle.

puita.jpg

Siinä on sitten höyryveturin "evästä" elikkä koivuhalkoa.

tuli.jpg

Ja tänne sitä halkoa sitten heitellään, kattilan tulipesään. Lämmittäjä polkaisee ohjaamon lattiassa olevaa poljinta ja paineilma avaa tulipesän luukun ja eikun halot pataan.

Mitenkäs sitä veturia ajetaan? No pääpiirteissään näin.

  • Tehonsäätöpyörästä säädetään täysiteho
  • Tarkistetaan kattilan vedenpinta vesilasista
  • Tarkistetaan kattilanpaine
  • Katsotaan että lämmittäjä on asemapaikallaan ohjaamossa.
  • Avataan jarru
  • Annetaan merkkivihellys
  • Avataan höyryn valtaventtiili ja siten mentiin.
  • Säädetään teho tehonsäätöpyörästä noin 30- 40 % välille
  • Puhalletaan hikivesi pois sylintereistä.
  • Säädetään valtaventtiili tehoihin nähden sopivaan asentoon ja annetaan mennä.

Laitellaanpa sitten tähän selventäviä kuvia

teho.jpg

Tässä on tehonsäätöpyörä. Punainen vipstaaki on jarrusäädin ja ylhäällä on nopeusmittari. Alhaalla on veturiremonttimiehen hattu ja hengityssuoja.

valta.jpg

Poikittain oleva pitkä vipu on valtaventtiilin kahva. Mustasta ja punaisesta nupista hoidellaan viheltimiä. Kattilan kupeessa olevalla vivulla puhalletaan niitä hikivesiä sylinteristä.

kattila.jpg

Tässä sitten kattilan varusteita. Keskellä kaksi vesilasia joista näkee vedenpinnan korkeuden kattilassa. Kattilan laidoilla on imurit joilla lisätään vettä kattilaan. Vettähän kuluu höyrynmuodostukseen. Tässä veturityypissä vesisäiliö on tenderissä. Huollon ajaksi on imureista irrotettu venttiilit.

mittari.jpg

Keskellä on Kattilapaineen mittari. Kuten näkyy punainen merkkiviiva on 14 Bar :in kohdalla ja tarkoittaa sitä että kattilan suurin paine on se 14 Bar. Jos paine ylittyy aukeaa varoventtiili ja höyryt menee taivaantuuliin.

Vasemmalla Ilmanpaineen mittari. Veturin ja vaunujen jarrut toimii paineilmalla jota tehdään ilmapumpulla. Ilmapumppu taas toimii höyryllä.

Oikealla on lämmitys höyrynpaine mittari. Vanhoissa matkustajavaunuissa lämmitys toimi veturista saatavalla höyryllä.

voitelu.jpg

Näillä laitteilla hoidetaan veturin voitelu. Etummaisena oleva lubrikaattori voitelee ilmapumpun. Takana olevalla laitteella voidellaan höyrykoneet. Voiteluun käytetään sylinteri öljyä. Sylinteri öljyn pitää kestää kuumuutta ja se ei saa

liueta veteen. Sylinterien voitelulaite saa käyttövoimansa veturin pyörästöstä vipujen välityksellä.

Pyörien ja kampien lakereiden voitelun hoitelee Lämmittäjä junan ollessa asemalla.

ohjaamo.jpg

Jonkinlainen yleiskuva Tk-3 ohjaamosta. Kattilassa on tulet ja paineet päällä. Pääsin kyytiin ohjaamoon Porvoon asemalla . Kokemus oli ainutkertainen olla liikkuvan höyryveturin ohjaamossa.  Pientä pihnää ja puhinaa kuului. Tuntui kun veturi olisi ollut joku aave liikkuessaan.  Lämmitä riitti sateisenakin päivänä. Jopa kuvaaminenkin unohtui ja sain vaan tämän aikaseksi. Veturinkuljettajalla on melkoinen homma koska kaikki vipstaakit on enenmän ja vähemmän hajasijoitettua mallia.

kone.jpg

Tänne sitten se höyry päätyy, höyrykoneeseen. Alhaalla sylinteri ja ylhäällä luisti joka ohjaa höyrynkulkua sylinteriin. Pyöriin voima välittyy kiertokankien kautta.

Että näin. Esimerkki veturina on tässä Suolahden veturiharrastajien veturi Tk3 numero 1150 joka tunnetaan myös nimellä Pikku jumbo. Suomessa on toimintakuntoisia Pikku jumboja tiettävästi kolme kappaletta, joista tämä on yksi.

Lähteet : Mr "Höyryveturi" Tapani Laaksomies ja

Suomen Rautatiehistoriallinen seura ry

Kuvat : Omia.

1168.jpg

Tunnelmaa Porvoon asemalta. Juna on saapunut asemalle veturinkuljettaja suorittaa tarkistuksia luistikoneistolle.

tankkaus.jpg

Veturinkuljettaja ei suinkaan kiistele halosta apulaisen kanssa. Vaan käynnissä on veturin "tankkaus".

saapuu.jpg

Juna saapuu Porvoon asemalla

hint2.jpg

Kyllä kuva on vuodelta 2003. Ei luulis kun äkkiä katsoo . Tavarajuna on saapunut Hinthaaran asemalle.

lämpö.jpg

Lämmittäjä tutkimassa pyörästöä Hinthaaran asemalla

höyry.jpg

Tunnelmallinen kuva höyryveturista kiskomassa tavarajunaa Hinthaarasta Porvooseen. Olosuhteet olivat upeat, vettä satoi kaatamalla. Huomaa komea poistohöyry pilvi.

useo.jpg

Toinen tunnelmallinen kuva. Samainen juna menossa sinne Porvooseen. Kuvasta näkee että sitä vettä tuleetaivaan täydeltä. Ääriviivat on mukavasti pehmentyneet.
 
 

tulee.jpg

Juna tulee koivikon seasta kohti Porvoota.  Kuva on aikalailla kun viisikymmentä luvulta, ellei taustalla näkysi Saalastin valmistama move veturi.
Höyryveturin savupiipun takaa nousee generaattorin poistohöyryä. Veturissahan on pieni turbiinigeneraattori joka tuottaa sähköä valoja sekä radiopuhelinta varten 24v jännitteellä. 

YMPÄRISTÖÄNI

Uusia kuvia nyt!